Apel za pomoć: Jedini spas za 14-godišnjeg Izudina iz Srebrenice je operacija u Turskoj

Izudin Jašarević je 14- godišnji dječak iz Srebrenice. Izudinova porodica se među prvima vratila u svoje rodno selo Brakovci udaljeno 15-ak kilometara od Srebrenice. Do jučer Izudin je bio školarac koji nije imao previše briga u životu, danas se ovaj hrabri dječak bori za život, i potrebna mu je naša pomoć, prenosi novinska agencija Patria.

OTVORENA MREŽA je pokrenula akciju prikupljanja sredstava za pomoć. Opet jedna bh. porodica u borbi je za život maloljetnog djeteta, Izudin Jašarević, 14-godišnji dječak iz Srebrenice, treba pomoć građana BiH

Svaki dan u OTVORENOJ MREŽI primamo pozive iz čitave BiH, Federacije i Republike Srpske, građana koji su bolesni, ostavljeni i prepušteni tome da sami traže riješenja za svoj život i ozdravljenje, i to van institucija bh. sistema. Jedna takva porodica iz Srebrenice, dan prije 11. jula, zatražila je pomoć OTVORENE MREŽE za svog 14-godišnjeg sina, Izudina Jašarevića, kojem je prema ocjenama bh. ljekara potreban operativni zahvat na glavi za koji su mu rekli „da bi se i mogao uraditi u BiH, ali da je bolje završiti to negdje van BiH”.

Šta uraditi kada vam ljudi u bijelim mantilima, koji su vam sve u tom trenutku, za vaše maloljetno dijete kažu „bolje je to negdje vani završiti”, a Fond zdravstvenog osiguranja odnosnog entiteta nema riješenje za vas, a ni Fond ovog drugog entiteta jer ste iz ovog prvog, a potrebno je reagovati odmah. Kako je biti roditelj bolesnog djeteta u BiH sa ovakvim odgovorima!?

OTVORENA MREŽA prošlog petka digla je svoje centre i koordinatore i po urgentnoj proceduri kontaktirala jednu od najboljih turskih bolnica koja ima specijaliziran odjel za ovakvu vrstu oboljenja i jednog od najboljih dječijih neurohirurga, prof. dr. Memeta Ozeka, te mu dostavila sve medicinske nalaze i magnet ovog dječaka.

U roku 24 sata nakon što je vidio magnet i medicinske nalaze Izudina Jašarevića, dr. Ozek nam je saopštio da je situacija puno ozbiljnija nego smo to očekivali – rekao nam je da se radi o izuzetno teškom slučaju i da je Izudinu potreban operativni zahvat i to što prije, ali i da je siguran da njegov tim može upješno riješiti ovaj problem.

Administrativna služba dostavila nam je zatim i podatak da je za ovakvu vrstu liječenja potrebno 90.000 KM, od toga bolničkih troškova u iznosu 75.000 KM, a ostatak za druge vrste troškova.

OTVORENA MREŽA u ovom trenutku u stalnom je kontaktu sa porodicom Jašarević, kao i Opštinom Srebrenica, u priču se uključuje i Ambasada Republike Turske u BiH i ambasador Turske u BiH, a ovim putem pozivamo sve građane BiH da pomognu ovoj porodici u prikupljanju novčanih sredstava za liječenje njihovog 14-godišnjeg sina.

Izudinu Jašareviću možete pomoći:

– pozivima iz čitave BiH (nebitno čiji ste pretplatnik) na prve jedinstvene humanitarne telefone OTVORENE MREŽE, 1330 i 1350,

– uplatama u BiH na račun oca, Muhameda Jašarevića, otvoren u UniCredit Banci a.d. Banja Luka, transakcijski račun broj: 551 450 211 134 0653, s naznakom u rubrici svrha „za liječenje Izudina Jašarevića”, ili

– uplatama iz inostranstva na račun oca, Muhameda Jašarevića, otvoren u UniCredit Banci a.d. Banja Luka, devizni račun broj: 45218044003, IBAN: BA39 5514 5028 6064 3343, SWIFT CODE: BLBABA22, s naznakom u rubrici svrha „za liječenje Izudina Jašarevića”.

Otac: MUHMED JAŠAREVIĆ, TE. 065/ 345 – 095

 

Komentari

Povezano