Engleski diplomata u vozi “fiću”

Uz “fiću” se osjećam kao sa ženom – ponekad, jednostavno, neće da sarađuje. Onda se malo posvađamo, pa on nastavi da ide, kaže Džeremi Long.

fico
Džeremi Long (37) drugi je savjetnik Ambasade Velike Britanije u Beogradu, a gdje god se pojavi, pažnju privlači svojim oldtajmerom. Ako vidite čovjeka kako parkira crvenog “fiću” s diplomatskim tablicama, znaćete da je to Džeremi.
– U Italiji sam vidio “fijat sičento”. Zatim sam u Srbiji shvatio da i “Zastava” ima automobil gotovo identičan njemu. Pošto mi se veoma svidio, 8. januara ove godine kupio sam ga sebi na poklon za pravoslavni Božić – objašnjava Džeremi na čistom srpskom jeziku.
Kako kaže, “fićo” je dobar za Beograd jer može da se parkira bilo gdje.

– Ljudi prvo primijete “fiću”, a potom i tablice ambasade. I pitaju se otkud diplomatske tablice na tom automobilu? – kroz osmijeh priča vlasnik.
Najveća razdaljina koju je prešao “fićom” bila je do Kragujevca.

– Јednom mi se samo desilo da sam tokom vožnje pretekao drugi automobil – iskreno priznaje.
Kako Džeremi kaže, “fiću” je najteže voziti zimi.

– Kad završiš s vožnjom, sve ti smrdi! I kosa, i koža, i odijelo. To je sve zbog toga što topao vazduh za greianje zapravo dolazi iz motora – kaže Džeremi.
– Nemam klimu pa moram da otvaram prozore. I to ne na dugme! – smije se Džeremi i dodaje da je “fićo” idealan za proljeće i jesen ako nije jaka kiša i da na njemu uvijek ima nešto za popravku.
U Beograd je Džeremi stigao iz Prištine, gdje je službovao dvije godine.

– Posljednje dvije i po godine sam u Beogradu. Beograd je super grad. Zato sam odlučio da produžim posao još jednu godinu. Tako da ću biti Beograđanin sigurno do septembra 2017. godine – kaže Džeremi.
(Blic.rs)

Komentari

Povezano