Hasan Nuhanović još uvijek nije dobio odštetu od Holandije za smrti oca i brata

Hasan Nuhanović, bivši prevodilac Ujedinjenih naroda (UN) u Srebrenici još uvijek nije dobio odštetu od Vlade Holandije, a koju od ove zemlje treba naplatiti zbog smrti oca i brata tokom genocida u Srebrenici, javlja bh. novinska agencija Patria.

Iako je u konačnoj presudi Vrhovnog suda Holandije iz prošle godine potvrđena odgovornost Holandije za smrt brata i oca Hasana Nuhanovića, ali i smrt još jednog Srebreničana Rize Mustafića, Holandija do danas Nuhanoviću nije isplatila ni jedne marke.

U presudi je navedeno da država Holandija nije spriječila smrt njihovih najmilijih dok su bili pod zaštitom holandskih trupa u sklopu mirovnih snaga Ujedinjenih nacija (UN) u Srebrenici u julu 1995. godine.

– Nikakvu odštetu nisam dobio do sada – potvrdio je Nuhanović za Patriu.

– Da budem iskren, nemam ni naznake kada bi se to moglo desiti. Ali, nadam da će to biti brzo. Želim da zatvorim tu obavezu u svom životu. Jer, imamo mi u BiH još mnogo problema osim Holandije – kaže Nuhanović.

Visina koju je Holandija ponudila Nuhanoviću kao odštetu za smrto oca i brata je mizerna.

Osim Nuhanovića, protiv Holandije su tužbe uputile i ostale porodice koje su tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, odnosno Srebrenicu, izgubili svoje najmilije, piše Patria.

(NAP)

«Bundestag proglasio BiH sigurnom državom, nemogući uvjeti za azil!»

Komentari

Povezano

Leave a Reply

Your email address will not be published.