Princip 90/10: Jednostavno pravilo koje utiče na cijeli vaš život

Rijetko se oslanjamo na slučajnosti u svakodnevnom životu. U većini slučajeva mi sami odlučujemo kakav će nam dan biti. To je ono što pisac Stephen Covey zove pravilo 90/10 i objašnjava kako ono funkcioniše koristeći jednostavan primjer.

Suština pravila je da mi zapravo ne možemo kontrolisati samo 10 % događaja u našim životima. Ne možemo uticati na to da li će se neki uređaj pokvariti ili će let biti otkazan. Međutim, možemo kontrolisati vlastite reakcije na takve događaje. Preostalih 90% događaja su rezultat naših reakcija tj. kako se ponašamo kada smo iznervirani.

Zamislite sljedeću situaciju:

Doručkujete sa svojom porodicom. Vaša kćerka slučajno prolije kafu po vašoj majici. Skočite i galamite na nju, zatim galamite na ženu što je stavila šolju preblizu ivici stola. Žurite da se presvučete i kada se vratite vidite uplakanu kćerku koja nije završila svoj doručak niti se spremila za školu. Ona kasni na autobus za školu, žena žuri na posao a vi vozite kćerku u školu. Vi takođe kasnite pa vozite nepažljivo. Kao da to nije dosta, shvatate da ste zaboravili važne papire kod kuće. Početak dana je bilo loš i tako se i nsatavlja. Na kraju dana dolazite kući, podravljate ženu i kćerku koje su lošeg raspoloženja i između vas se osjeti nelagoda.

Zašto ste imali loš dan? 

A: Zato što je vaša kćerka prosula kafu

B: Zato što je vaša kćerka propustila autobus pa ste je vi vozili u školu

C: Zato što ste kasnili na posao zbog gužve u saobraćaju

D: Zato što ste pogrešno odreagovali na datu situaciju

Tačan odgovor je pod D. Pokvarili ste cijeli dan sebi i svojoj porodici svojom pogrešnom reakcijom. Niste mogli promijeniti što se dogodilo, ali ste mogli kontrolisati svoje emocije.

Sve je moglo biti drugačije

Kafa je prolivena po vama, a vaš kćerka na rubu suza. Vi nježno kažete: „uredu je samo budi pažljivija sljedeći put“. Odlazite da se presvučete i uzmete sve što vam je potrebno za posao.

Zatim se vraćate i vidite vašu kćerku kako vam maše iz autobusa. Pozdravljate vašu ženu i krećete na posao na koji stižete 5 minuta ranije i raspoloženi pozdravljate kolege.

Dva različita scenarija koja su počela na sličan način. Sve u životu zavisi od vaših reakcija na događaje. Naravno, možete se neprestano žaliti i kriviti druge za vaše probleme, ali da li vam je to ikada pomoglo?

(Tuzlanski.ba)

Komentari

Povezano