Otkaz u Oružanim snagama za 3.000 vojnika

Oruzane snage BIH
Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić u ponedjeljak će dobiti dokument pod nazivom „Pregled odbrane“ i ukoliko ga prihvate, zatražit će da to uradi i Parlament BiH.

Autor dokumenta je Ministarstvo odbrane i u njemu je do u detalje analizirano stanje odbrambenog sektora Bosne i Hercegovine. Već pet godina se „Pregled odbrane“ čeka, a zbog neusuglašenih političkih stavova nikada nije izrađen i kako stvari sada stoje ponovo će izazvati žestoke političke sukobe, piše Dnevni list.

„Pregled odbrane“ u čijoj izradi su sudjelovali i stručnjaci iz štaba NATO saveza u BiH, osim analize stanja, bavi se i konkretnim reformskim potezima u Oružanim snagama BiH i njenom reorganizacijom.

Na zadnjoj prošlogodišnjoj sjednici održanoj 20. decembra, Vijeće ministara donijelo je odluku o investiranju 338 miliona maraka u Oružane snage BiH do 2018. kako bi se održala operativna spremnost i sposobnoj vojske
Neslužbeno se saznaje, da je jedno od rješenja smanjenje broja pripadnika Oružanih snaga BiH za 3.000 vojnika. U dokumentu se jasno definira i uknjižba vojne imovine u državno vlasništvo prema ranijoj odluci Predsjedništva BiH.

Inače, sadržaj kompletnog dokumenta inzistira i upućuje na reforme kako bi Oružane snage BiH bile modernije i efikasnije i kako bi se potpuno približile strukturi i standardima NATO saveza.

Oružane snage BiH trenutno imaju oko 10.000 profesionalnih vojnika i još oko 1.000 civilnih službenika što je po jednima sasvim realno i potrebno državi, a po drugima taj broj je prevelik i mora se smanjiti jer BiH nije u stanju da sve to finansira.

Iz državnog proračuna godišnje se za Ministarstvo odbrane BiH izdvoji oko 290 miliona maraka, a od te sume na bruto plaće potroši se blizu 200 milion maraka.

Vlasti Republike Srpske, u prvom redu SNSD Milorada Dodika, smatraju da BiH uopće nisu potrebne Oružane snage i već godinama zahtijevaju njihovo ukidanje, odnosno potpunu demilitarizaciju države.

Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i članica Komisije Parlamenta BiH za obranu i sigurnost jučer je prenijela stav svoje stranke: „Vojska nije opravdala postojanje, ona se mora prilagoditi ekonomskom i finansijskom stanju“.

Vodeće stranke u Federaciji, prvenstveno bošnjačke, apsolutno su protiv toga i neće ni da čuju za ukidanje Oružanih snaga, nisu ni za smanjenje broja vojnika.

Prema nekim informacijama, ukoliko Predsjedništvo BiH odbaci bilo kakvu mogućnost demilitarizacije države, SNSD će zahtijevati da broj vojnika obavezno bude smanjen, odnosno prepolovljen uz poruku da od toga neće odustati. Upravo zato je u ovom trenutku nemoguće prognozirati kako će završiti „Pregled odbrane“.

Na zadnjoj prošlogodišnjoj sjednici održanoj 20. decembra, Vijeće ministara donijelo je odluku o investiranju 338 miliona maraka u Oružane snage BiH do 2018. kako bi se održala operativna spremnost i sposobnoj vojske.

Za nabavku 12 novih helikoptera, generalni remont i održavanje rentabilnih helikoptera planirano je 300 miliona maraka. Za nabavku 191 vozila za Oružane snage potrošit će se 21.211.000 KM, a za kupovinu opreme za pružanje pomoći u slučajevima prirodnih i drugih katastrofa izdvojit će se 8,8 miliona maraka. Do 2018. godine planirano je školovanje 39 mladih pilota što će koštati 7,8 miliona maraka.

Komentari

Povezano