Ovo piće izaziva više od 200 bolesti i ubije jednu osobu svakih 10 sekundi

Konzumiranje alkohola bilo je odgovorno za 3,3 milijona smrtnih slučajeva u cijelom svijetu tijekom 2012. godine, navodi se u izvješću Svjetske zdravstvene organizacije.

Alkohol ne dovodi samo do ovisnosti, već može povećati rizik za obolijevanje od čak 200 bolesti uključujući tuberkulozu i upalu pluća. 

Kada se sve to uzme u obzrir dolazi se do podatka kako alkohol izazove po jednu smrt svakih 10 sekundi’, rekao je Shekhar Saxen iz Odjela za mentalno zdravlje i ovisnost o drogama pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. 

U izvješću se navodi kako svaka osoba, na svjetskoj razini, stara od 15 godina, pa nadalje, popije 6,2 litara čistog alkohola godišnje. Međutim, manje od polovice svjetske populacije ne pije alkohol, što znači da ljudi koji koji ga konzumiraju, unesu u prosjeku oko 17 litara čistog alkohola godišnje. 

Muškarci će češće od žena doživjeti smrt povezanu s alkoholom iako je konzumiranje alkoholnih pića u porastu i među ženskom populacijom. To je osobito rasprostranjen problem među siromašnijim stanovništvom, navodi se u izvješću u kojem stoji i kako Europa imaju najveću potrošnju alkohola po glavi stanovnika premda taj postotak stagnira posljenjih pet godina.

Izvor: (womenshealthmag.com/magazin-zdravlje)

Komentari

Povezano

Leave a Reply

Your email address will not be published.