Pušenje nargile može biti uzrok širenja zarazne bolesti

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da jedna “seansa” pušenja nargile može biti gora od 100 cigareta.

Nargila ili šiša – kako god da zovete cijev za pušenje aromatizovanog duhana, može biti gora od cigareta, upozoravaju britanski stručnjaci. To je zbog toga što klasičan pušač obično udahne dim oko 12 puta, odnosno unese od 0,5 do 0,6 litara dima.

Međutim, u toku jednog sata pušenja nargile, konzumenti udahnu dim oko 200 puta, što znači da njihova pluća profiltriraju oko jednog litra dima.

Samo zato što duhan u nargili miriše ljepše od onog u cigaretama, ne znači da ne sadrži iste štetne materije. Naprotiv, on ima iste toksine koji izazivaju rak pluća i srčana oboljenja.

“Duhanski dim sadrži brojne kancerogene supstance koje oštećuju DNK u ćelijama. Samo jedna oštećena ćelija može da se dijeli i umnožava nekontrolosano, pa da brzo dovede do pojave velikog tumora. To se obično dešava u slučajevima raka pluća”, objašnjava prof. Robert Vest koji se nalazi na čelu katedre studija o uticaju duhana na Univerzitetu u Londonu.
Također, postoje i drugi rizici. Iz nargile puši više osoba, zbog čega postoji rizik od prenošenja tuberkuloze i hepatitisa.

Kako nezvanično saznajemo u Bosni i Hercegovini u 2016. godini zbog konzumiranja nargile između 8 i 10 osoba se zarazilo bakterijom “Mycobacterium tuberculosis”.

Ovaj podatak smo pokušali provjeriti u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, međutim kazali su nam kako mogu samo dati podatak o ukupnom broju oboljelih od TBC-a na području FBiH kao i da ne raspolažu s informacijom da li je neko obolio od TBC-a zbog pušenja nargile.

“Tuberkuloza je oboljenje koje se prema Pravilniku o načinu prijavljivanja zaraznih bolesti prijavljuje prema posebnim propisima, odnosno prema Federalnom programu za kontrolu tuberkuloze. Prema podacima Federalnog registra za tuberkulozu, do 30.11.2016. prijavljeno je 487, dok je u 2015. godini prijavljeno 727 slučajeva tuberkuloze. Prijavljena stopa oboljevanja iznosi 31,1/100.000 stanovnika. U razdoblju. 1996-2015. godine, u Federaciji Bosne i Hercegovine, stopa oboljevanja od tuberkuloze se kretala u rasponu od 93 slučaja (1998.) do 31 slučaja na 100.000 stanovnika (2015.)” – rečeno je za Tuzlanski.ba u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH.

Tuberkuloza je jedna od najraširenijih zaraznih bolesti u svijetu i računa se da je njome zaraženo između 2 i 3 milijarde ljudi. Svake godine se zarazi oko 9 miliona ljudi.

Devedeset posto svih zaraženih ima latentni oblik bolesti bez izraženih simptoma. Od onih koji razviju aktivnu formu bolesti, svake godine od svijetu umire 2 miliona ljudi, što čini tuberkulozu najsmrtonosnijom zaraznom bolešću iza AIDS-a.

Husamuddin el-Enver, profesor za plućna oboljenja na Medicinskom fakultetu Kairskog univerziteta, kaže da pušenje nargile više šteti od pušenja cigare, jer uzrokuje širenje disajnih mjehurića; potvrđeno je medicinski da pušenje nargile umanjuje gipkost (elastičnost) pluća, otežava disanje više nego duhan, izaziva alergiju na grudnom košu i hroničnu upalu bronhija.

Dok Abdul-Hakim Mahmud, profesor i šef na Odjelu za plućna oboljenja i alergiju na Medicinskom fakultetu, kaže: ‘‘Uzimanje jedne doze nargile jednako je pušenju 20 cigareta, a jedna od stravičnih opasnosti koja prijeti konzumentu nargile jeste zaražavanje tuberkulozom i upalom pluća. Crijevo uz pomoću kojeg se konzumira nargila zadržava u sebi različite vrste mikroba, između ostalog mikrob tuberkuloze, i prenosi ih na konzumente.”

Tako je prošle godine u Novom Pazaru zabilježen slučaj kada je kod nekoliko učenika Gimnazije dijagnostifikovano oboljenje tuberkuloza (TBC).

Nakon toga svih 299 učenika treće godine gimnazije bilo je upućene na provjeru i preglede, kao i njihovi roditelji i profesori koji su bili u kontaktu sa tim učenicima.

Novopazarci su tada kao glavne krivce za širenje zarazne bolesti optužili vlasnike nargila barova. Dok su iz novopazarskog Zavoda za javno zdravlje rekli su da će uzrok i način na koji se bolest prenijela biti utvrđen, te je naložena sanitarna kontrola kafića i restorana brze hrane u blizini škole.

Iako po pravilu svi u društvu kada puše nargilu dobiju po pisak, često ga ne menjaju, već koriste isti, a crijevo nargile zbog slabog održavanja higijene zadržava u sebi različite vrste mikroba, između ostalog i mikrob tuberkuloze, koji se prenosi na korisnike.

Stoga, čuvajte se konzumiranja nargile. Jedno je sigurno, a to je da konzumiranje nargile baš kao i duhana ne nosi u sebi ama baš nikakvu stvarnu korist, osim onog ‘ćejfa’ i ‘meraka’.

(Tuzlanski.ba)

Komentari

Povezano