SKANDAL BANJALUČKOG TUŽILAŠTVA: Neosnovano uhapsili 31 Bošnjaka pod sumnjom da su povezani sa terorističkim grupama

lazni teroristi

Okružno tužilaštvo u Banjoj Luci obustavilo je istragu protiv 31 osobe, uhapšenih u akciji Ruben prošle godine na području Republike Srpske, pod sumnjom da su povezani sa terorističkim grupama.

Tužilaštvo je izdalo naredbu da se obustavi istraga protiv Adisa Kušmića, Latifa Hukića, Samira Redžića, Omera Topovčića, Muharema Borovca, Mirsada Velića, Rame Kadrića, Ramiza Smajića, Abdulaha Pašića, Elvira Polje, Esmira Mašića, Naila Dudakovića, Mirsada Kebića i Harisa Kekića.

Istraga je obustavljena i protiv Jasmina Jašarevića, Mehmeda Husakovića, Muje Žilića, Alije Plehadžića, Ibrahima Turkušića, Senada Beširevića, Kemala Sušića, Hajrudina Softića, Zekerijaha Softića, Remzije Mešinovića, Edina Šupukovića, Rasima Ogorinca, Samira Okića, Elvisa Merdžića, Mehmeda Sejdinovića, Alije Redže i Nedžada Mujića.

Iz Tužilaštva objašnjavaju da kod njih nije pronađeno oružje, koje je zabranjeno za posjedovanje u privatnim kućama. Čak, nekoliko uhapšenih, kod kojih je pronađeno nedozvoljeno oružje, oni će dobiti prekršajne prijave, ali ni u kojem slučaju ne mogu se dovesti u vezu sa bilo kakvom terorističkom organizacijom, niti je oružje pronađeno kod njih bilo namijenjeno za terorističku upotrebu.

Među “dokaznim materijalom”, osim dvije puške bez dozvole, tri lovačke s dozvolom i jedne ispaljene (neupotrebljive) “zolje”, Bošnjacima, tada uhapšenim i pritvorenim u akciji “Ruben”, na teret su stavljali i posjedovanje “propagandnog materijala i literature” (knjige “Zov džihada”, “Radikalne reforme”) zbog koje su osumnjičeni za krivično djelo terorizma.

Grupa je uhapšena je u spektakularnim akcijama MUP RS-a, u maju prošle godine. Pretresi i hapšenja izvršeni su u Banjoj Luci, Bosanskoj Gradišci, Šipovu, Tesliću, Prijedoru, Zvorniku, Srebrenici, Kalesiji, Doboju, te nekoliko drugih lokacija. Hapšeni su predstavljeni kao opasni teroristi, koji su planirali napade na policiju i nosioce pravosudnih institucija RS.

Godinu dana poslije Tužilaštvo iz Banja Luke saopćilo je da uhapšeni ipak nemaju vezu sa terorističkim grupama.

Jedan od uhapšenih, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da je u kontaktu sa ostalim hapšenim, te da pripremaju tužbe protiv Republike Srpske.

Tvrdi da su njihove egzistencije ugrožene, nakon što su predstavljeni kao opasni teroristi. Njihove porodice i oni pretrpjeli su traume. U sredinama u kojima žive ljudi ih sada gledaju sa oprezom. Neki od njih izgubili su u poslovne partnere, ali i prijatelje.

(Slobodna Bosna)

Komentari

Povezano