U petak početak zidanja Aladža džamije u Foči

Početak zidanja Aladža džamije u Foči gdje će prisustvovati reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović počinje u petak u 11:15 sati, piše bh. novinska agencija Patria.

Plan aktivnosti:
– 11.00 – Doček Reisu-l-uleme/ Brod kod Foče 
– 11.10 – Dolazak na radilište/Plato Aladža džamije u Foči 
– 11.15 – Početak zidanja Aladža džamije 
– 11.45 – Polazak sa platoa Aladža džamije i priprema za džumu namaz 
– 12.00 – Džuma namaz/Atik Ali-pašina džamija na Musluku u Foči 

Ovaj svečani čin Fočaci su čekali 22 godine, a reisu-l-ulema Kavazović će predvoditi i džuma namaz u ranije obnovljenoj Atik Alipašinoj džamiji na Musluku.

Aladža džamija je nacionalni spomenik BiH i nalazi se na UNESCO-voj listi zaštićenih spomenika kulture. Ovu džamiju do temelja su srušile srpske snage u avgustu 1992. godine. Njenu obnovu finansira Generalna direkcija vakufa Turske, a za izvođača radova izabrana je kompanija „Sama Inşaat“ iz Burse.

Jedan dio kamenih fragmenata pronađen je nakon završetka agresije na obalama Drine, dok se materijal neophodan za njenu autentičnu rekonstrukciju eksploatira na kamenolomima u blizini Miljevine i Slatine, na istim lokacijama na kojima je kamen vađen 1549. godine.

Stvarna vrijednost projekta bit će poznata po završetku svih radova, ali je iznos procijenjen između pet i šet miliona KM. Rok za završetak radova je godina i po do dvije godine, a otvaranje džamije predviđeno je za maj 2016. godine.

Komentari

Povezano