Vodostaji rijeka rastu iz sata u sat: Banjalučani strahuju od ponavljanja 2014. i poplava

poplava

Na Banja Luku i okolinu sručilo se najviše kiše, čak 30 litara po metru kvadratnom. Rijeke Vrbas, Pliva i Sana rastu iz sata u sat, a vodostaji se vanredno mjere u cijeloj RS. Poslijepodne, iz nekoliko banjalučkih naselja – Česma, Motike, Pobrđe, Karanovac, Jagare stigli su prvi pozivi za pomoć, a ugroženo je i nekoliko kuća, piše Patria.

Vodostaji većih rijeka su u porastu, ali ispod kote redovne odbrane od poplava, osim Vrbasa u Banja Luci, čiji se nivo na jednoj tački kod Delibašinog Sela popeo na 68 centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava. Kiša i dalje pada.

Omanja bujica šibala je niz glavnu saobraćajnicu u banjalučkom naselju Česma. Voda iz oborinskih kanala razlila se po dvorištima, ulicama, saobraćajnim stajalištima.

Telefon u Centru za obavještavanje usijao se od poziva na broj 121. Posla na terenu za sve raspoložive ekipe bilo je u nekoliko naselja.

Ekipa vatrogasaca i Civilna zaštita, po pozivu građana u rekordnom roku izašli su na teren. U banjalučkom naselju Jagare, zbog izlijevanja rijeke Vrbas, saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom.

U Karanovacu voda je odnijela dio puta, te se saobraćaj u tom dijelu odvija otežano, upozoravaju iz AMS RS. Pripadnici Civilne zaštite i vatrogasci, širom Republike Srpske su na terenu, prate situaciju.

(Nap.ba)

Komentari

Povezano